Gratis verzending vanaf 19 EUR
Voor 22.00 besteld? Morgen in huis!
Anoniem en discreet
Groot assortiment voor beginners tot experts

Bondage communicatie

Veilige bondage vergt communicatie

 

Terug naar veiligheid

Communicatie is uiterst belangrijk in het spel van bondage! De dominante partner heeft de verantwoordelijkheid om de onderdanige te informeren over waarschuwingssignalen en 'safe words' voordat er wordt begonnen met de bondage. Ook de onderdanige moet het initiatief nemen om over deze belangrijke veiligheidsonderwerpen te beginnen. 

 

In welke medische conditie verkeert jouw partner?

 

Vraag altijd naar iemand's medische conditie voordat je met bondage begint. Denk hierbij aan gewrichtsaandoeningen, toevallen, astma, borstimplantaten, diabetes, zenuwschade etc. Het is belangrijk om te vragen naar de condities die mogelijk zenuwschade kunnen voorspellen. Denk hierbij aan perifere neuropathie (zenuwschade) door diabetes, perifere vaatziekte en vroegere traumatische zenuwletsel3.

Het vragen "heb je medische problemen" zal meestal leiden tot een reflexmatige "nee." Je kunt beter beginnen met 'vertel me over je gezondheid' en 'welke medicijnen gebruik je?'

Probeer om een idee te krijgen van de flexibiliteit van de onderdanige en bespreek ook de risico's van mogelijke striemen.

 

Altijd 'onderhandelen' voordat je met bondage begint?

 

Ja. Onderhandelen gaat over het vastleggen van grenzen, maar ook van het vinden van turn-ons en gevoelige plekken!

Overweeg het gebruik van een papieren onderhandelingsformulier als uitgangspunt.

Onderhandelen gaat niet alleen over de dominante partner die de onderdanige partner vragen stelt - de onderdanige zou juist ook de dominante vragen moeten stellen! Enkele goede vragen om te beginnen zijn:

 • Wat is jouw ervaringsniveau met bondage?
 • Wat zijn de plaatsen die je niet wilt dat ik aanraak?
 • Wat voor soort bondage scènes windt je op? Sexy, casual, platonisch, speels ...?
 • Wat vind je fijn en lekker aan bondage?

 

Wat zijn de spelregels van bondage?

 

Vermijd gags (knevels) tenzij je elkaar goed kent en een andere manier hebt om te communiceren (non-verbaal veiligheidssignaal, drop ball, enz.).

Ga langzaam om met nieuwe partners, check regelmatig hoe het gaat en let op emotionele reacties. Oogcontact kan helpen bij het communiceren!

De belangrijkste voorspeller van een slecht bondage-uitkomst is de ervaring van de onderdanige in bondage. Communiceer en check regelmatig de fysieke en gemoedstoestand van de onderdanige.

De dominante partner moet de onderdanige toelaten om iets te zeggen als de bondage aangepast of verwijderd moet worden. Als dominante kun bijvoorbeeld vertellen dat je niet teleurgesteld bent als de ander zegt dat zijn of haar arm verdoofd is en los gemaakt moet worden. Het zou namelijk erg jammer zijn als er niets wordt gezegd en je een half uur later op de eerste hulp zit voor een ernstig letsel. Klik hier voor meer informatie over het beoordelen van zenuwschade tijdens een bondage sessie.

 

Wat zegt iemand's lichaamstaal?

 

Natuurlijk varieert dit per individu, maar er zijn algemene richtlijnen. 

Spanning

Dit manifesteert zich als opgetrokken schouders, adem inhouden, gefronste wenkbrauwen etc.

Over het algemeen is een toenemende spanning geen goed teken. Het is een indicatie om te checken hoe het gaat, en ze misschien te helpen om te ontspannen en herinneren om te ademen.

Opwinding

Tekens omvatten blozen, verhoogde huidtemperatuur, verwijdde pupillen, snellere ademhaling, verhoogde bloedstroom naar geslachtsorganen, etc.

Bewegen

Het uitsteekt of terugtrekken van een lichaamsdeel is een duidelijk voorbeeld.

 

Hoe gebruik je 'safe words'?

 

Safe words zijn een communicatie tool dat jullie bondage spel kan verbeteren. Maar let op, totdat je anders hebt besproken, betekent "nee" nee en "maak me los" betekent direct losmaken!

Een gemeenschappelijk element van machtsuitwisseling en bondage is de 'fantasie van geen toestemming' - het nee willen zeggen, maar niet echt willen dat je partner stopt.

Je hebt de verantwoordelijkheid om je partner toestemming te geven om te communiceren, ofwel via safe words of gewoon gebruik van hun eigen woorden.

De dominante partner moet deze safe words ook kunnen gebruiken - ze zijn niet alleen voor de onderdanige!

 

Verbale safe words:
 • Veelgebruikte verbale safe words zijn 'geel' ("rustig aan"), rood ("stop" of "stop met de specifieke handeling") en "safe word" ("alles stoppen, we zijn klaar"). Deze termen worden door verschillende mensen anders gebruikt, dus bespreek de definitie die jullie gebruiken.
 • Je kunt ook overwegen om safe words te gebruiken die passen bij de setting. Denk hierbij aan 'genade' of 'ik bel mijn advocaat', etc.
 • Je kunt safe words ook gebruiken als een back-up ("rood" betekent dat alles stopt), maar specifiek communiceren in een gewone taal ("mijn linkerarm is echt gevoelloos") kan ook erg waardevol zijn. Zo weet de dominante partner direct wat hij of zij moet doen. 
 • Check de fysieke en gemoedstoestand op een schaal van 1 tot 10. Bespreek van te voren wat 1 en 10 inhouden. 1 betekent meestal zeer comfortabel, 10 betekent direct stoppen.
 • Als de onderdanige partner is het erg handig als je de dominante een 'twee minuten waarschuwing' kunt geven, dat je uit slavernij moet zijn (tegen het wachten totdat het een kwestie is van OH, MIJN GOD KAN ME NU NU!). Het is niet altijd even makkelijk en mogelijk, maar probeer je lichaam te controleren, zodat je kan communiceren wanneer je het einde van je tolerantie bereikt.

 

Non-verbale safewords
 • Voor de onderdanige partner is het vaak een makkelijker om gebruik te maken van non-verbale communicatie.
 • Voorbeelden van non-verbale veiligheidscommunicatie zijn het openen en sluiten van de handen, schoppen met voeten of het laten vallen van een voorwerp dat in de handen wordt gehouden.
 • Een handige non-verbale check is om de onderdanige partner te vertellen dat als je je vingers in hun hand legt, ze je vingers als een moeten knijpen als "groen" (wat aangeeft dat het goed gaat en dat het bondage spel door mag gaan). Je kunt ook direct beoordelen of er sprake is van mogelijke zenuwschade (onvermogen om te knijpen kan een teken zijn van zenuwschade; je dient het ledemaat onmiddellijk los te maken).
 • Let op, sommige onderdanige partners gebruiken tijdens het bondage spel geen safe words of veiligheidscommunicatie om verschillende redenen:
  • Te trots om te laten weten dat het niet goed gaat
  • Voorkeur voor non-verbale communicatie
  • High worden van endorfines en in het moment de grenzen vergeten en de mogelijkheid verliezen om lichamelijke status te controleren
  • De angst dat hun partner af zal knappen en geen bondage meer wil proberen, of zelfs de relatie wil verbreken
 • Maak het bespreekbaar en voorkom de situaties zoals hierboven beschreven!

 

Referentie: 3. Stewart JE. (2000) Focal peripheral neuropathies. 4th Ed.

 

Disclaimer: De Bondage Specialist is geen medisch specialist. Echter willen wij wel waarschuwen voor de gezondheidsrisico's die (hard) bondage met zich mee kan brengen. Voor zover wij weten, zijn er geen gecontroleerde wetenschappelijke studies over bondage en hoe de risico's van bondage te voorspellen. Het meeste wat we bespreken op deze site is gebaseerd op anekdotische verhalen en het extrapoleren van wetenschappelijk onderzoek over onderwerpen als zenuwbeschadiging, sportblessures, etc. 

Terug naar veiligheid

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Gratis verzending vanaf 19 EUR
Voor 22.00 besteld? Morgen in huis!
Anoniem en discreet
Groot assortiment voor beginners tot experts