Gratis verzending vanaf 19 EUR
Voor 22.00 besteld? Morgen in huis!
Anoniem en discreet
Groot assortiment voor beginners tot experts

De 5 fabels rondom BDSM

  • Geplaatst op
  • Door De Bondage Specialist
  • Geplaatst in BDSM fabels
De 5 fabels rondom BDSM

De Fifty Shades trilogie heeft er de laatste jaren toe geleid dat het taboe rondom bondage en BDSM flink is afgenomen. Maar, dit betekent helaas niet dat de vele fabeltjes en stereotypes rond BDSM (bondage, discipline, dominantie, onderdanigheid, sadisme, masochisme) plots verdwenen zijn. Gelukkig zijn er een groeiend aantal onderzoeksstudies die het afgelopen decennium gepubliceerd zijn, waarin veel van de mythes rondom BDSM ontkracht worden. Hieronder vind je vijf van deze fabeltjes en waarom deze absoluut niet waar zijn! 

Vijf fabeltjes over BDSM ontkracht door de wetenschap!

 

1. Alleen een kleine minderheid houdt van BDSM en bondage - FOUT!

 

Inderdaad, in een representatieve steekproef van Australiërs in 2001 zei slechts ongeveer 2% van de seksueel actieve mensen in het afgelopen jaar 'betrokken' te zijn geweest bij kinky sex. Echter, wat is kinky? Het zou zomaar kunnen dat veel mensen hun seksueel gedrag niet kenmerken als kinky en het daarom ook niet melden tijdens een onderzoek. Daarnaast zegt het 'betrokken zijn' niets over de kinky verlangens!

Uit een recentere Canadese studie (2014) met 1000 respondenten bleek dat de helft belangstelling had in tenminste één fantasie die wordt getypeerd als kinky, zoals voyeurisme, exhibitionisme, fetisjisme, masochisme, sadisme of frotteurisme (wrijven van geslachtsdelen tegen nietsvermoedende vreemden in het openbaar, bijvoorbeeld in drukke bussen of treinen). In totaal zeiden tussen de 5% en 50% van de mannen en tussen de 3% en 21% van de vrouwen minstens een keer in hun leven in aanraking te zijn geweest met een van deze zogenaamde kinky fantasieën. Met andere woorden, kinky verlangens en gedragingen zijn verre van ongewoon!

 

2. Je bent of kinky of vanilla - FOUT!

 

Veel mensen denken dat kinky mensen niet van vanilla (lees: normale) seks houden en dat ze wat kinky dingen nodig hebben om zich echt tevreden te voelen over seks. Natuurlijk kan dit waar zijn voor sommige, maar een recente studie heeft aangetoond dat dit slechts voor een kleine minderheid geldt. Voor deze studie werden twee groepen proefpersonen uitgenodigd: 1) de non-masochistische mannen en vrouwen en 2) de zelf-geïdentificeerde masochistische mannen en vrouwen. Beide groepen werden aangesloten op een apparaat die hun werkelijke genitale opwinding (erectie en vaginale bloedstroom) meette en zij kregen zowel vanilla als kinky erotische verhalen te horen. De zelf-geïdentificeerde masochistische mannen en vrouwen werden net zo opgewonden van de vanilla als de kinky verhalen!  

 

3. Mensen die van bondage of BDSM houden, werden mishandeld als kinderen of volwassenen - FOUT!

 

Dit is een frequente aanname die zelfs nog een beetje aangewakkerd is door Fifty Shades of Grey. Maar wees gerust, twee grote studies ontkrachten dit fabeltje. Uit zowel het Australische als de Canadese onderzoek die in het eerste fabeltje werden genoemd, bleek dat mannen en vrouwen die het afgelopen jaar actief waren in BDSM of die belangstelling hadden voor kinky fantasieën, niet meer of minder rapporteerden dat ze gedwongen waren tot seksuele handelingen in vergelijking met de mensen zonder kinky gedrag of fantasieën. De enige uitzondering was het freutterisme - het ongewenst wrijven van jezelf tegen anderen - die gekoppeld was aan de grotere kans op seksueel contact tussen kind en volwassene vóór 12 jaar. Echter geldt dit natuurlijk niet voor iedereen met deze kinky fantasie. 

 

4. Mensen die van bondage of BDSM houden, hebben meer geestelijke gezondheidsproblemen - FOUT!

 

Dit is nog een andere mythe door drie grote recente studies wordt ontkracht. Uit een van de studies bleek zelfs dat sommige subgroepen van kinky mensen eigenlijk minder geestelijke gezondheidsproblemen en meer bevredigende levens hebben. De Australische studie vond lagere niveaus van psychologische nood (dingen zoals depressie en angst) onder mannelijke BDSM beoefenaars in vergelijking met de vanilla mannen. Bij de vrouwen zijn er geen verschillen gevonden. Uit het Canadase onderzoek bleek dat mensen die een voorkeur hadden voor fetisjisme, masochisme en voyeurisme, geloofden dat hun seksuele leven spannender was dan degenen zonder deze interesses.

Ten slotte vond in een derde studie met bijna 1.000 Nederlandse BDSM-beoefenaars dat ze in het algemeen minder neurotisch waren (een kenmerk die verband houdt met grotere depressie en angst), minder gevoelig voor afwijzing, veiliger en verbonden aan hun romantische partners en hoger in welzijn in vergelijking met een algemene populatie controle groep. De onderzoekers vonden wel een verschil toen ze specifiek naar de dominanten, onderdanigen en switchers (zowel dominant als onderdanig) keken. Veel van de bovengenoemde erhoogde niveaus van welzijn waren gerapporteerd door de dominanten, terwijl de onderdanigen en de switchers niet veel leken te verschillen van de algemene bevolking.

 

5. Mannen zijn dominant, vrouwen zijn onderdanig - FOUT! 

 

Hoewel het waar is dat in het algemeen meer vrouwen seksueel onderdanig zijn dan mannen, is er een aanzienlijk percentage mannen dat graag gedomineerd wordt. Uit een steekproef (2011) van 1500 respondenten bleek dat de fantasie van het seksueel domineren door 60% van de mannen en 47% van de vrouwen gerapporteerd werd, terwijl 65% van de vrouwen en 53% van de mannen fantaseerden dat zij seksueel gedomineerd worden.

Andere onderdanige fantasieën, waaronder vastgebonden zijn, geslagen worden en gedwongen seks hebben, werd door 30-50% van de vrouwen en mannen gemeld. Bovendien waren de onderdanige en dominante fantasieën significant gecorreleerd, wat betekent dat degenen die fantaseerden over gedomineerd worden, ook fantaseerden over het domineren. In feite hadden de mensen die onderdanige fantasieën hadden meer seksuele fantasieën van welke aard dan ook, dan de mensen die niet fantaseerden over gedomineerd worden. Met andere woorden, fantaseren over seksuele onderwerping betekent fantaseren over seksualiteit in het algemeen! 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Gratis verzending vanaf 19 EUR
Voor 22.00 besteld? Morgen in huis!
Anoniem en discreet
Groot assortiment voor beginners tot experts